Waktu dapatkan gelang nie harituh RM 3k seutas. Sekali bila Juaal terkejut apa tukang emas ni buat.

Be li Emas Har ga RM3,000, Bila Nak Ju al Sebab Perlukan Duit, Baru Tahu Ada Tak Kena. Memang tidak dapat dinafikan, permintaan terhadap aksesori emas semakin meningkat dari hari ke hari. Walaupun ha rga emas kian menca nak naik tetapi masih ramai lagi yang mahu membe li untuk tujuan pelaburan pada masa akan datang.

Seperti perkon gsian seorang pengguna Fesbuk iaitu Yasmin Jamil mengakui terkejut apabila ingin menju al kembali gelang emas yang pernah dibe linya pada suatu ketika dahulu.

Nak ju al balik gelang emas

Orang dok sha re ‘gelang golongan bangsawan’ katanya. Sekadar berkon gsi pengal aman, pernah be li dan pakai 3 tahun yang dulu. Gelang ni masa be li memang ma hal, ikut har ga semasa mengikut berat (gram). Tak ingat dah be li brapa dan berat berapa masa tu tapi rm 3k keatas.

Dipendekkan cerita nak let go gelang ni sebab appak dia nak pakai duit ada hal kecem asan (ku relakan sebab dia yang be likan huhu) nak pinjam dekat orang segan kan. So offer tanya kt group ‘emas used’ di Fesbuk, siapa yang nak ambil har ga paling ma hal jadi ada seorang saudagar emas ni tawar har ga emas agak tinggi masa tu, ingat boleh unt ung la kan ju al emas masa har ga tengah tinggi.

Tapi sangkaan meleset

Tapi sangkaan ku meleset rupa-rupanya gelang jenis macam ni ada besi guys di dalam dia. Besar dan berat pula tu. Masa be li, besi tu ditimbang sekali mengikut har ga emas. Masa nak ju al tukang emas akan patahkan dan buang besi tu dan hanya timbang untuk har ga emas sahaja.

Aku terti pu dan baru ku tahu. So pada sesiapa yang nak be li gelang macam ni beringat lah. Kalau nak pakai sekadar suka-suka buat tukar-tukar tak ada hal. Kalau nak be li lepas tu nak ju al macam sis ni rugi lah kan. Lepas itu gelang macam ni tak sesuai nak buat basahan sebab dalam dia kosong, mudah kemek dan bengkok tapi simple dan nice.

Dengan har ga emas yang tinggi, dia menyangka akan memperoleh untung hasil daripada jua lan tersebut. Tetapi sangkaannya meleset, rupa-rupanya di dalam gelang emas tersebut terdapat satu besi yang besar dan berat. Dalam kesempatan itu juga, dia juga berpesan kepada orang ramai agar membuat pilihan yang betul ketika ingin membe li emas.

Sumber: Yasmin Jamil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − 26 =