Gadis sunti dipanggil ke Istana Negara kerana percakapannya. Gemuruh 1 badan bila yang keluar adalah…

“TENGKU Hassanal ni handsome orangnya. Tapi bila saya sendiri jumpa dan tengok depan-depan, Tengku sebenarnya lagi handsome!”

Demikian kata Nur Khairunnisa Mohd Yuhasli, 16, dengan nada teruja mengenai Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Pelajar Tingkatan 4 itu bertuah mempersembahkan hadiah kepada Tengku Hassanal di perkarangan Istana Negara di Kuala Lumpur, pada Sabtu sempena Hari Keputeraan ke-25. Bercakap kepada satu laman web terkenal, Nur Khairunnisa berkata, dia telah lama mengikuti perkembangan Tengku Hassanal dan menjadikan anakanda Yang di-Pertuan Agong itu sebagai idola.

Nur Khairunnisa (belakang, kiri) bersama keluarga berpeluang bertemu dengan Tengku Hassanal (tengah). Foto Nur Khairunnisa Mohd Yuhasli

Berkongsi pengalaman manis itu, katanya, dia pada mulanya meminta bapanya menghantar hadiah tersebut di Istana Melawati, Putrajaya yang berdekatan dengan tempat kerja bapanya.

“Pihak Istana Melawati minta ayah serahkan di Istana Negara. Jadi, malam tu (Jumaat) saya dan mak serta ayah terus ke Istana Negara dan tiba di pintu masuk pada kira-kira pukul 11 malam untuk serahkan hadiah.

“Dalam setengah jam kemudian, saya dapat panggilan daripada pihak Istana Negara berdasarkan nombor telefon yang saya tinggalkan pada kad di bungkusan hadiah, meminta kami supaya datang semula ke Istana Negara esok pagi,” katanya kepada laman web tersebut.

Anak patung panda merupakan antara hadiah yang dipersembahkan Nur Khairunnisa kepada Tengku Hassanal.

Nur Khairunnisa menjelaskan hanya Tuhan sahaja yang tahu betapa gementarnya pada malam berkenaan kerana memikirkan apakah kejutan yang bakal dihadapinya.

“Saya tak lena tidur sebab terlalu gementar. Sampai terlintas dalam fikiran adakah Tengku Hassanal nak jumpa, tapi bila difikirkan semula sukar untuk dipercaya.

“Kami sekeluarga tiba di pintu masuk yang sama pada pukul 12.30 tengah hari. Nampak seorang anggota polis mengeluarkan bungkusan hadiah yang saya bawa semalam.

Keperibadian Tengku Hassanal yang begitu merendah diri membuatkan hilang gementar saya

“Dalam hati terdetik rasa sedih sebab ingatkan hadiah kena reject. Tapi bila dimaklumkan yang saya diminta untuk serahkan sendiri hadiah tersebut kepada Tengku Hassanal, saya terkejut ya amat,” ujarnya.

Anak sulung daripada empat beradik itu memberitahu melihat figura Tengku Hassanal di hadapan mata membuatkannya tidak terkata dan hanya mampu tersenyum.

“Jujurnya saya gementar, tetapi keperibadian Tengku Hassanal yang begitu merendah diri dan pandai menyesuaikan diri dengan rakyat, membuatkan hilang gementar saya,” katanya yang berasal dari Puchong, Selangor.

Tengku Hassanal beramah mesra dengan keluarga Nur Khairunnisa. Foto House of Pahang

Dalam pertemuan selama kira-kira 15 minit, Nur Khairunnisa menyerahkan hadiah berupa anak patung panda dan beberapa keping foto polaroid berkaitan dengan Tengku Hassanal.

Selain bertanya khabar, Khairunnisa yang merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Puchong Permai turut berkesempatan menerima nasihat daripada Tengku Hassanal.

“Tengku nasihatkan saya supaya belajar rajin-rajin, bantu keluarga. Saya beritahu yang Tengku adalah idola saya. Kemudian Tengku mengingatkan saya bahawa idola itu adalah Allah SWT dan Rasulullah.

“Percakapan dan perbualan Tengku cukup menyenangkan saya. Pertemuan selama kira-kira 15 minit itu begitu berharga buat saya dan akan dikenang sampai bila-bila,” katanya yang bercita-cita untuk menjadi an ggota p0lis.

kredit : mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 24 = 32