Kawan-kawan suruh cari kerja mudah bila tengok kaki aku. Tahu tak perasaan aku bila diorang cakap macam tuh.

Rider Berkaki Palsu, Rupanya Buat 4 Kerja Demi Sara Hldup
Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Itulah yang sesuai digambarkan dengan pemuda ‘berkaki besi’ yang tular di media sosial baru-baru ini kerana kegigihannya bekerja sebagai ‘rider’.

Tidak putus asa

Memetik laporan satu laman web terkenal, pemuda berkenaan yang dikenali sebagai Danial Asyraf Roslan merupakan orang kelainan upaya (0KU) yang memakai kaki palsu dan melakukan penghantaran di sekitar Melaka.

Walaupun berdepan episod ng3ri dalam hldup apabila terlibat kemalangan pada 2017 sehingga terpaksa menyebabkan kaki kanannya dip0tong, pemuda 22 tahun itu bersyukur mendapat sokongan keluarga untuk meneruskan kehldupan.

“Pada mulanya agak sukar untuk saya meneruskan kehldupan. Tapi saya bersyukur kerana sokongan keluarga memberi semangat untuk bangkit semula,” katanya.

Bukan satu tapi empat kerja

Apa yang menarik perhatian, anak bongsu daripada empat beradik itu sentiasa berfikir ke hadapan dan berdikari dalam mencari r3zeki sendiri tanpa mengharapkan belas ihs4n orang lain.

Biarpun kekurangan dari segi fizikal, Danial tekad melakukan empat kerja dalam satu masa mengikut permintaan semasa.

Selain daripada menghantar barang, dia turut membuat kerja penghantaran secara sambilan untuk sebuah restoran.

“Pada masa sama, saya buat part time delivery untuk kakak saya yang berniaga susu. Saya juga sedia khidmat runner kepada sesiapa yang memerlukan khidmat penghantaran saya.

“Kiranya ada empat kerja dalam satu masa. Tapi semuanya bergantung r3zeki daripada Tuhan. Kalau tak ada yang ini mungkin ada yang itu,” tambahnya.

Terdahulu, gambar Danial tular di laman fesbuk menerusi akaun Sepet Vtec yang mendapat ratusan perkongsian dan komen netizen yang memuji kegigihan pemuda tersebut dalam mencari rezeki.

Bukan senang nak cari rezeki zaman sekarang ni, respek semangat brader ni tak putus asa! Semoga terus cekal mencari rezeki untuk menyara diri sendiri dan keluarga.

kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 − = 31